Slimme sturing

Inzicht in verbruik

Een energiemanager brengt de energiestromen in je woning of bedrijf in kaart. Zo verzamelt het systeem ondermeer informatie via de digitale meter, de zonnepanelen en de batterij. Ook grootverbruikers zoals een laadstation voor een elektrisch voertuig of een warmtepomp kunnen uitgelezen worden. Al deze informatie wordt centraal samengebracht en gevisualiseerd. Gebruik je vooral overdag of ‘s nachts energie? Valt het energieverbruik samen met de eigen geproduceerde energie? Zijn er grote verbruikspieken? Een energiemanager geeft inzicht in je verbruik en helpt met het gericht bijsturen ervan. Zo kan je energie besparen.

Verbruik actief bijsturen

Inzicht in je verbruik is uiteraard interessant, maar het wordt nog beter: een energiemanager kan je verbruik ook actief bijsturen, en dit volledig automatisch! Toestellen zoals batterijen, laadstations, warmtepompen, boilers, accumulatieverwarming … zijn uitermate geschikt om met een energiemanager aan te sturen.

 

In eerste instantie wordt het eigenverbruik verhoogt door deze toestellen zo veel mogelijk te laten werken wanneer er eigen geproduceerde energie beschikbaar is. Zo kan je bijvoorbeeld een elektrische wagen uitsluitend op zonne-energie opladen. Ook kan je rekening houden met het capaciteitstarief. Grootverbruikers worden gespreid ingeschakeld zodat stroompieken in de netafname beperkt worden. Heb je toch nood aan een grotere hoeveelheid energie op een bepaald moment? Dan schakelt het systeem grootverbruikers die op dat moment niet nodig zijn even uit of wordt het batterijsysteem ingezet om pieken verder af te vlakken. De energiemanager kan ook inspelen op dynamische energietarieven. Zo worden verbruikers gepland ingeschakeld op momenten dat de stroom goedkoop is en wordt netafname op dure momenten vermeden.

TEMS-module

Thodde’s Energie Management Systeem (TEMS) is de energiemanager die Thodde ontwikkelde om een flexibel en betaalbaar energiebeheersysteem te kunnen bieden dat klaar is voor de toekomst. Het kloppend hart van de TEMS-module is de Loxone Miniserver. Loxone is een systeem voor gebouwautomatisatie van Oostenrijkse makelij. Het gebruik van de Loxone Miniserver in plaats van een standaard verkrijgbare energiemanager biedt enkele belangrijke voordelen. Een systeem voor gebouwautomatisatie staat van nature open om met zo veel mogelijk toestellen samen te werken door het gebruik van verschillende communicatiestandaarden. Hierdoor wordt er geen beperking opgelegd aan de toestellen die uitgelezen en aangestuurd kunnen worden. De Miniserver wordt voor elk project op maat geconfigureerd. Energiemanagers van andere fabrikanten volgen steeds een vaste logica. Door gebruik te maken van de Miniserver kan de logica aangepast worden en zo perfect afgestemd worden op de situatie van de klant. Thodde is Loxone Silver Partner. Neem zeker eens een kijkje op de website van Loxone om verder kennis te maken met de uitgebreide mogelijkheden omtrent energiebeheer.

 

De TEMS-module is uitgerust om hulp op afstand te kunnen bieden. Heb je een probleem? Dan kunnen we op afstand met je meekijken. Is er een aanpassing nodig? Ook dat kan vaak van op afstand gebeuren. Zo ben je sneller en goedkoper geholpen.

Energiedelen

De innovaties binnen het energielandschap staan niet stil. Sinds 2022 is het mogelijk om energie te delen tussen verschillende locaties. Zo kan bijvoorbeeld een gezin met zonnepanelen de overtollig opgewekte energie delen met hun kinderen. Ook in een bedrijfscontext is dit mogelijk. Energie kan gedeeld worden tussen bedrijven onderling en tussen bedrijf en privé. Door gebruik te maken van een TEMS-module in combinatie met energiedelen kan de gedeelde energie verder geoptimaliseerd worden. Niet alleen worden de energiestromen van de verschillende locaties overkoepelend en centraal gevisualiseerd, ook worden de verbruikspatronen van beide locaties op elkaar afgestemd. Zo kan je bijvoorbeeld het laden van een elektrisch voertuig uitstellen wanneer er op een andere locatie meer energie nodig is. Zelfs de batterijopslag kan je inzetten. Heb je bijvoorbeeld een buitenverblijf en beschikt je primaire woning over een thuisbatterij, dan kan de batterij de energie die overdag opgeslagen werd ‘s nachts afgeven op vraag van het verbruik in het buitenverblijf. Thodde realiseert zo het concept van gedistribueerd energiebeheer.